Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem pekla s Ditou P.

Zdenda Pohlreich je v naší domácnosti poměrně pravidelným hostem. Manžel k němu občas zajde na oběd, já už měla tu čest taky. Nemám k jeho vaření větších námitek, což by se naopak jistě říct nedalo, takže radši neriskuju jeho pozvání k nám. 

Abych to uvedla na pravou míru – Zdenda k nám samozřejmě chodí skrz své televizní pořady a my u  něj byli v Imperialu. To je tak zhruba všechno, co spolu máme. Takže typické - "Já ťa znám, ty mňa neznáš?" Ale i to málo stačí k tomu, aby ho můj manžel miloval. Obrovskou, nekritickou, kulinářskou láskou. A když začne mluvit svou kuchařsko-pubescentní latinou, manžel chrochtá blahem. Já s tím nemám problém, přece jen mi z jeho vášně plynou nemalé výhody. Manžel rád vaří, tak uvádí často v praxi to, co ho Zdenda naučil. Nedávno však Zdenda spadl z lopaty. Shodila ho z ní šaramantní hvězda hollywoodského vzhledu – Dita P.

Pár postřehů z jejího pořadu si dovolím s vámi sdílet. Zatímco Zdenda cibuli krájí ďábelskou rychlostí tak, že ji nestihneme ani politovat ani oplakat, Dita P. je takový kuchyňský řezbář. Vyřezává z cibule kostičky pomalu, trpělivě a s láskou. A když řekne „na drobno“, je to jako by Zdenda řekl „rozkrojte cibuli na čtvrtky“. Za dobu, po kterou by Dita mazala chleba sádlem, by měl Zdenda nakrmený zájezd německých důchodců. A z mého pohledu její recepty zní zhruba takto: „Na trošce sádla podusíme kostku másla, trochu posolíme (obrátí solničku naruby) a před podávání zakápneme olejem. Olivovým, to tomu dodá takovou…no prostě super chuť, to musíte ochutnat, to se nedá popsat.“ Možná tam dává ještě něco (jednoznačně dijonskou hořčici), ale v době, kdy každý zkoumá na obalu pohanky, jakou má energetickou hodnotu, je Ditin přístup k vaření silně undergroundový a jídlo, které vaří prostě skvostně nezdravě dobré. A tím si samozřejmě získala mého manžela.

Jakkoliv má jídlo a proces jeho vzniku rád, neuznává každou kuchyni. Například suši je údajně „rozvařená rejže zabalená v trávě plněná nečím, co je tak malé, že to není buď vůbec cejtit na jazyku, nebo to smrdí. A cokoliv namočíš do sójovky chutná jako sójovka. A dvakrát tolik to platí o wasabi.“ Účastnil se i předváděcí akce tak zvané molekulární kuchyně. Velký zážitek. Jídlo servírovali jako mýdlo, ručník a zubní pastu. Zubní pasta například byla koktejl Cosmopolitan. Jestli vám to nedává valný smysl, nezoufejte, nejste jediní. Je to dobré tak na fotky. Do katalogu Sika.

 Před pár dny jsem s Ditou P. změřila síly. Boj to byl nerovný. Už fakt, že ona nosí zástěrku jen od pasu dolů (teď jsem ji možná nevědomky zvýšila sledovanost), je pro mě jasná známka toho, že se do vaření nikdy dostatečně neopře. Já se třeba opírám tak, že si ze mě naše kuchyňská linka dělá metr. Znáte to, udělej čárku tam, kam to dorostlo. U dětí to provádíme fixou na papírový metr, u linky moukou, cukrem, či jinými sypkými materiály na moji zástěru nebo tričko. Jsem velmi flexibilní, na zástěře mám vzorky kde čeho. Ale nekončím ve výši pasu, ani omylem! Dokážu se zasvinit (odpusťte mi prosím ten výraz) i na místech, která jsou zraku uschována. Cukru moučka nikoliv.

Nehodlala jsem se ztrapňovat tím, že bych vařila či pekla to samé, co Dita. Jen jsem prostě shodou okolností patlala nějaké vánoční cukroví, když si manžel pustil její pořad. Konkrétně tedy měla u nás vzniknout kokosová roláda, u Dity Crème brûlée. Když se dokonale vyžehlená Dita pustila do vaření mléka, já bezradně stála v kuchyni jak Jižní spojka – vím, kam chci, vím, kudy jet, ale okolnosti mě brzdí. V mém případě tedy je to moje nízké sebevědomí v kuchyni. Pak jsem prostě započala kuchyňskou apokalypsu. A v okamžiku, kdy ona zabořovala lžičku do krustičky zkaramelizovaného cukru a smyslně při tom vzdychala, na mě moje „roláda“ nekulturně vyvrhla celý svůj obsah. Stáhla jsem ze sebe krustičku z kokosu, flákla s tím zmetkem a šla spát. Ještě dva dny jsme nacházeli kokos v kuchyni.

Viděla jsem i díl, který se celý zabýval tím, co vařit po sexu. Představa, že by mi po sexu miláček do ouška zašeptal „Lásko, co bude k večeři?“ ve mně vyvolává spoustu pocitů. Ani jeden z nich však není libý. A pokud by mi přitáhl do peřin špagety, abychom je pak jedli potichu a po tmě, abychom nevzbudili děti, takže by jistě zašpinily povlečení -  to by bylo čoro moro! A špagety by si pak dlouho nedal, jestli mi rozumíte.

Následuje vzkaz manželovi: Když jsi po mně toužil, tenkrát před lety, vzpomínáš? Říkal sis „to je ta holka, co by bujón do ruky nevzala! To je vývarový typ, to se pozná! Po jejím suflé budou šílet davy, její Sachrův dort překoná originál a chleba bude péct zásadně doma z kvalitního kvásku.“? Byly to ty kvality, které jsi u mně hledal? Nebyli jsme nejšťastnější nad polívkou z pytlíku a pytlíkové rýže se zmraženou zeleninou, které jsme tenkrát tak rozšafně říkali rizoto? A co točeňák, náš přítel nejvěrnější ze studentských let, kterého jsme tak podle zradili? Tenkrát nám z přebytku éček žádná končetina neupadla, teď nám z přebytku „správného stravování“ podle váhy tři přirostly.

Není nakonec to nejlepší, co jsme spolu upekli, nahoře v postýlkách? To přece ani Zdenda ani Dita nikdy nepřekonají…

Autor: Zuzana Hubenakova | pátek 13.12.2013 8:30 | karma článku: 32,40 | přečteno: 3062x
  • Další články autora

Zuzana Hubenakova

Lidl lidem

Že v Lidlu nabízejí leccos, třeba i šablonu na úpravu tvaru ochlupení ohanbí (přísahám, že to si nevymýšlím), to mě už nepřekvapí. Nedivila bych se, kdybych tam našla valentýnské balení diamantů (pytel uhlí a léky na trpělivost).

26.4.2019 v 13:01 | Karma: 44,82 | Přečteno: 11852x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Hommo cestovatelus

Jsou tací šílenci, co by klidně řekli, že na dovolenou se jezdí, aby si člověk odpočinul od stresu, děti nabraly čerstvý vzduch do hrudních košíčků a dospělí sílu do dalšího pracovního zápolení.

16.4.2019 v 8:57 | Karma: 26,16 | Přečteno: 1695x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Proč nemám co do úst

Existuje nepřeberné množství písemných materiálů, které podrobně vysvětlují základy zdravého stravování. Během pár minut se dozvíme, jak moc raw je rawhlík, či kolik cukety, sóji a naklíčeného zrní nahradí jeden steak...

26.3.2019 v 14:20 | Karma: 36,31 | Přečteno: 2223x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Zázračný lék na chřipku

Před pár dny mě stihla viróza nepříjemná jak pro chameleona snaha splynout s balením lentilek. Za 38,2 po dvou paralenech jsem byla ráda. Bolelo mě asi všechno, ale to si moc nepamatuju, protože jsem byla z těch horeček dost mimo.

8.2.2019 v 14:45 | Karma: 41,34 | Přečteno: 4493x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Mechanismus automechanismu

Osmého dne, když měl Bůh hotovo, zamyslel se, jak by okořenil prostému lidu život. I stvořil ke své škodolibé potěše ruličky alobalu, které nejdou odmotávat, izolepu, u které nelze najít konec a papírové kapesníky.

14.1.2019 v 11:40 | Karma: 26,79 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Lepší je být zdravý a bohatý než chudý a nemocný

Mít dítě přináší člověku mnohé radosti. Například malované obrázky, od lízátka ulepené pusy na tvář, pocit naplnění a nevýslovné lásky, nebo vši, neštovice, dětskou lepru (z dítěte sloupete druhé dítě vyrobené ze špíny) a kurděje.

5.12.2018 v 12:08 | Karma: 34,59 | Přečteno: 1821x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Když se splaší amygdala

Než se člověku narodí děti, může propadnout mylnému dojmu, že všichni rodiče tak nějak přirozeně ví, co mají ve všech situacích týkajících se potomstva dělat. Příroda nám to přeci prozradí, myslí si ti lehkomyslníci.

29.10.2018 v 10:16 | Karma: 33,98 | Přečteno: 2785x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Sousedi na zabití

Mít dobré sousedy je základ spokojeného života. Podle výzkumu britských vědců je to mnohem lepší, než mít špatné sousedy. Když to tvrdí ostrovní stát, který ani žádné sousedy nemá, je to jasná tutovka.

28.8.2018 v 15:06 | Karma: 33,91 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Jak se stát nedobrovolným emigrantem snadno a rychle

Odjet na letní dovolenou k moři je obvykle počin uklidňující plný slunce, nicnedělání, čtení knih a nadměrné konzumace jídla a pití. Pokud nejste Marek a nemáte smůlu jako on.

6.8.2018 v 10:12 | Karma: 33,72 | Přečteno: 5180x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Do tajů ženské svatyně

Každý, kdo tvrdí, že jsou ženy nerozhodné a slabší v kombinatorice, plete se stejně jako ten, kdo je přesvědčen, že stačí stehna masírovat sajrajtem za pět set a tuk se s celulitidou vezmou za ruce a odejdou.

8.6.2018 v 13:44 | Karma: 38,04 | Přečteno: 5697x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

O tom, jaké to je, když se něco nebo někdo srazí

Tento víkend jsem prodělala třídní sraz, proto si dovolím shrnout pár dojmů a zážitků. Taková událost vyvolává hodně emocí a je nutné nepodcenit přípravu.

21.5.2018 v 14:42 | Karma: 31,65 | Přečteno: 2315x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Nákupy "značkového" zboží jsou přežitek

Nejsem od přírody příliš rozhodný člověk. Za celý život jsem se například nedokázala rozhodnout, jestli za mými problémy s váhou stojí osobní váha, zdravotnictví, složité dětství, nebo problémy se štítnou žlázou.

2.5.2018 v 13:34 | Karma: 33,37 | Přečteno: 3433x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Takové ty dny, co bolí...

Vždycky, když můj den začne tím, že se se svými dětmi nepříjemným tónem bavím o technice čištění zubů a podobných zásadních problémech lidstva, říkám si, jak je dobře, že mě rodiče dali na studia.

26.3.2018 v 14:10 | Karma: 34,60 | Přečteno: 2429x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Zdravotnický manifest 500 slov

Vážené zdravotní sestry, milí zdravotní bratři, sešli jsme se zde, abychom probrali záležitost, kterou již nemůžeme dále ignorovat.

22.3.2018 v 13:20 | Karma: 30,66 | Přečteno: 1791x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

O českém zdravotnictví

Teda to naše zdravotnictví, to je hrůza, vám povím. Na vlastní kůži pociťuji, jak děsivé následky může mít, když jste mu vydáni napospas.

10.3.2018 v 13:51 | Karma: 30,08 | Přečteno: 2567x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Žena - hlava rodiny

Hlavní slovo může mít v rodině jen jeden, to je prokázaná věc. Když se král s královnou neshodnou, jestli je celer do polívky vhodný, intergalaktický konflikt je na světě než bys řekl „Je to dobré na potenci, tak jez!“

12.2.2018 v 12:29 | Karma: 39,29 | Přečteno: 5187x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

O tom, jak se mi neotevřel padák

Pokud máte pocit, že jste pro okolí prakticky neviditelní, všichni tuší, že jste, ale doopravdy vás zaregistrují, až když uděláte nějaký průser, jste buď matka, nebo krtek, co dělá hromádky, kde nemá.

5.1.2018 v 14:02 | Karma: 31,52 | Přečteno: 1841x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Štědrej večírek nastal

Opilý kolega pokoušející se odjet domů na maketě Santova soba. Karaoke, při kterém vás vaše vlastní uši budou prosit, abyste si do nich nacpali kapesník a ten pak zapálili.

12.12.2017 v 13:59 | Karma: 32,82 | Přečteno: 2444x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Matka nebo kosmonaut?

My holky to vážně nemáme lehké. Holčička, která bezduše bloudí po bytě, chová v náručí panenku a vůbec netuší, že už se to nenosí a pro její vývoj by bylo mnohem lepší, kdyby si hrála s logaritmickým pravítkem, nemůže uspět.

9.11.2017 v 12:56 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1800x | Diskuse| Společnost

Zuzana Hubenakova

Ženy a jejich cykly

Mohlo by se zdát, že poslední dobou máloco vzruší průměrnou českou ženu víc než nákup levného másla. Přesto se však najdou komodity, které by mohly vyhnat hladinu hormonu štěstí o trošičku výš.

31.10.2017 v 15:06 | Karma: 39,77 | Přečteno: 5068x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 168
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4401x
Semestra věd lecjakých a členka vědeckého sdružení Pako.

Autorka knih Vstupte bez klepání, Postřehy teplákové bohyně, spoluautorka Deníčku moderního páru, který vznikl ve spolupráci s Dominikem Landsmanem a nově knihy Žena na tahu.

Dobré a tajné zprávy mi můžete zaslat na e-mail: hubenakova.blog@centrum.cz, případně se stavte na facebookovou stánku Vstupte bez klepání.

Seznam rubrik